T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİNGÖL / MERKEZ - Atatürk İlkokulu

Değerler Eğitimi

Görgülü olmak bize ne kazandırır

Toplumsal hayat içinde, bireylerin görüp yaşayarak bazı nezaket kuralları vardır. Saygının bir gereği olan bu davranışları sergileyenler görgülü olarak nitelenirler.

Görgülü insanların birbirleriyle ilişkilerinde olgun ve medeni davranışlar görür. Çünkü görgülü bir insan sözleriyle ve davranışlarıyla başkalarını rahatsız etmemek ve incitmemek için gerekli bilgi, kültür ve alışkanlıkları edinmiştir.

Görgü kuralları bir toplumun inanç, ör, adet, ekonomik seviye, teknolojik gelişmişlik gibi özelliklerine göre zamanla değişiklik gösterebilir.

Görgülü insan aynı zamanda mütavazi, saygılı,kendini muhattabının yerine koyarak düşünebilen, yumuşak huylu, kibar ve nazik bir kişidir.

Görgüden nasibi kıt olan insan kaba, sert, katı kalpli, duyarsız, muhataplarını önemsemeyen ve hoyrat biridir.

Görgü kuralları, kişiye saygınlık kazandırdığı gibi, insanların birbirlerini sevmelerine, anlayışlı davranmalarına vesile olur. Görgü kurallarına uymak günlük işlerde düzen sağlar, böylece toplum belli bir rahatlığa kavuşur. Birey ve toplumun dirlik, huzur ve asayişi korunur. İnsanlar arasında yumuşaklık, sükunet ve zarafet hakim olur.

05-01-202205-01-202205-01-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.01.2022 - Güncelleme: 08.12.2023 00:39 - Görüntülenme: 298
  Beğen | 10  kişi beğendi